Evankeliumin ja toiminnan vuodet

ELÄMÄ JA VALO RY:N HISTORIAA

Evankeliumin ja toiminnan vuodet

ELÄMÄÄ JA VALOA 50 VUOTTA

Kun Suomen Vapaa Evankeelinen Romanilähetys ry. (nyk. Elämä ja Valo ry.) perustettiin vuonna 1964, ei varmaankaan monilla ollut ajatuksissa, että joskus tämä yhdistys juhlisi 50-vuotista taivaltaan. Samaan aikaan perustettiin myös yhdistyksen tiedotuslehti Elämä ja Valo. Paljon on vuosien aikaan tapahtunut. Pienten alkujen päivästä on toiminta kasvanut niin, että romanilähetystyöntekijöitä on ollut julistamassa evankeliumia jopa Intiassa saakka.

Ennen yhdistyksen syntyä romanityötä Suomessa tehtiin paikkakuntakohtaisesti, varsinkin Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Jumala herätti aina jonkun ystävän julistamaan evankeliumia tälle tummalle kiertäjäkansalle. Kirkon piirissä oli työtä tehty jo jonkin aikaa, mutta vapaat suunnat kokivat, että romanityö myös heidän piirissään pitäisi saada vakiintumaan. Eeli Jokinen ja Ernst Mattsson olivat romanityön uranuurtajia. Heidän työnsä määrätietoisuus loi pohjaa Suomessa tehtävälle hengelliselle romanityölle. He antoivat sydämensä, aikansa ja myös varojansa tähän työhön, johon Jumala oli heidät kutsunut.

 

EVHISTORIA

Yhdistyksen perustamiskokous Vihtavuoressa elokuussa 1964.

 

Tänä päivänä romanityö on vakiintunut osaksi seurakuntien toimintaa. Työtä ymmärretään ja arvostetaan. Yhdistyksemme toimintasektorit ulottuvat hyvin laajalle. Toimintamme tavoittaa ihmisiä myös sosiaalisissa tarpeissa, mutta mukana on aina tärkeä evankeliumin ilosanoma. Työllä ulkomailla on myös merkittävä osuus. Suomen Ulkoasiainministeriön kanssa olemme toteuttaneet kehitysyhteistyöhankkeita Intiassa ja Ukrainassa sekä yhteistyössä Fida-järjestön kanssa toimimme Itä-Euroopan romanien parhaaksi.

Tätä kirjoitusta kootessani mieleeni nousee suuri kiitollisuuden tunne. Kiitollisuus työntekijöille ja vastuunkantajille, Jumalan miehille ja naisille, jotka ovat aikanaan tehneet merkittävän ja vaikean pioneerityön romanityön alkupäivinä. He kuulivat Jumalan kutsun ja vastasivat siihen myöntävästi. Tänä päivänä me nuoremmat työntekijät saamme jatkaa hyvistä lähtökohdista. Tiedän, että vastustajamme eri aikakausina on ollut ja on sama sielujemme vihollinen, mutta lähtökohdat ja olosuhteet, joissa työtä tehtiin, olivat hyvin erilaiset kuin tänään. Työ romanien parissa oli uutta ja ehkä useissa seurakunnissa hiukan outoakin. Joillekin työntekijöille romanityöhön lähteminen maksoi todella paljon, ehkä paljon enemmän kuin tiedämmekään. Kuitenkin näiden vuosikymmenten aikana on ollut suurta huomata, että Jumalalle ei ole juutalaista eikä kreikkalaista, ei suomalaista eikä romania, vain kallisarvoisia, rakkaita sieluja.

Rainer Lindeman

Alapuolella otteita Elämää ja Valoa 50 vuotta -historiakirjasta

(Elämä ja Valo ry. 2014, Jukka Mäkinen & Rainer Lindeman)